Projectes socials

LA BANDA DEL VEÏNAT

El projecte “Una Banda al Veïnat” està inspirat en un projecte iniciat pel mestre de música Adur Ugalde Otazua i neix amb la voluntat de fer arribar la música d’una manera vivencial, lúdica i altament participativa als alumnes de 4t, 5è i 6è curs de primària.

En aquests moments de crisi econòmica i trasbals social i educatiu la cultura s’ha tornat un luxe per pocs i, fins al punt d’amenaçar el món educatiu amb fer desaparèixer la música de les aules… En aquest context presentem un projecte que vol reforçar la música a l’escola de primària i oferir una nova vivència als alumnes. Aquest projecte el duu a terme La Moderna en col·laboració amb l’Escola Veïnat de Salt.

La música és una eina d’expressió, creació, relació i comunicació entre les persones i ha de permetre que a partir de la seva pràctica es fomenti l’educació en valors i la motivació per a implicar-se i cooperar entre els iguals i, a la vegada, gaudir col·lectivament de la pràctica musical.

El projecte que presentem té com a ingredient principal fer música d’una manera pràctica: tocant instruments des del primer dia i formant part d’un conjunt instrumental, concretament una banda de vent feta entre companys de classe.

Els nens i nenes als quals es destinen les activitats tindran a l’abast un instrument musical de la família de vent (trompeta, trombó i saxòfon) i un instrument de percussió (caixa i goliat), instruments que en alguns casos no hauran tingut mai al davant. Amb això pretenem aportar un gra de sorra a la democratització de la cultura i la música, que cada vegada sembla que quedin més allunyats de les persones.

Per últim, també existeix la pretensió de servir de suport dos tipus de centre: els CEIP i les escoles de música. Tots dos tipus de centres estan patint retallades i dificultats per portar a terme programes i activitats. Amb aquesta iniciativa volem facilitar la cooperació entre centres.

Galeria d’imatges

Notícies infoK

ROCKIN’

Un altre projecte socioeducatiu que impulsem des del curs 2019-2020 és el Rockin’, juntament amb Cases de la Música (conveni signat amb el Departament d’Educació). Aquest projecte es duu a terme a l’Institut de Sarrià de Ter.

Amb el propòsit d’universalitzar la música i fer-la arribar a les escoles, es posa en marxa el projecte Rockin’, dirigit a alumnes de secundària. Es tracta d’un projecte impulsat per Cases de la Música, al qual La Moderna participa aportant el professorat que supervisa l’aprenentatge.

Els alumnes aprenen a tocar diferents instruments de manera autònoma: guitarra, baix elèctric, teclat i bateria. Amb l’ajuda del professorat de suport, que aporta les instruccions tècniques de cada instrument, i una sèrie de videojocs com a eina pedagògica, els alumnes aprenen, al seu ritme i sense cap pressió, les nocions bàsiques per començar a tocar aquests instruments. Una primera fase d’autoaprenentatge, amb l’objectiu de, més endavant, poder tocar en grup i treballar en combos (conjunts instrumentals), sempre guiats per professorat expert, i obrint horitzons cap a un possible estudi més professionalitzador en una escola especialitzada.